Update coronavirus (COVID-19) 16 juni

Geplaatst op 16-06-2020  -  Categorie: Algemeen

In de laatste Extra Nieuwsbrief COVID-19 (coronavirus) schreven we dat we alleen een Extra Nieuwsbrief zouden opstellen als er grote ontwikkelingen te melden zijn. Toch hebben we een goede reden om nog een keer deze Extra Nieuwsbrief te maken: er is een Nederlandstalige video beschikbaar over het risico COVID-19 en leverpatiënten.


Het European Reference Network Rare Liver (zeldzame leverziekten) heeft vanaf het begin de ontwikkelingen in Europa nauw gevolgd. De resultaten hebben wij in de Extra Nieuwsbrieven vermeld. We zaten dichtbij het vuur omdat één van de actieve artsen binnen deze ERN, werkzaam is in het ziekenhuis in Bergamo in Italië waar het ogenschijnlijk allemaal begon.

Tijdens de bestuursvergadering van de ERN RARE LIVER hebben Martine Walmsley (oprichter van PSC SUPPORT UK) en José Willemse (directeur NLV) aan prof.dr. Ansgar Lohse (coördinator van de ERN RARE LIVER) gevraagd om zijn samenvatting op video te zetten, voor patiënten. Dit heeft hij gedaan met één nadeel: het is in het Engels. Alhoewel de meeste mensen prima een gesprek kunnen voeren in het Engels, kan het moeilijker zijn om de inhoud van deze video te begrijpen.

Om deze reden hebben wij prof.dr. Joost Drenth, hepatoloog in het Radboudumc en óók lid van het bestuur van de ERN RARE LIVER, gevraagd of hij wilde helpen met een Nederlandstalige versie. Hij heeft Romée Snijders, MDL-arts in opleiding in het Radboudumc, gevraagd de video in het Nederlands te vertalen. Zij heeft dit met veel plezier voor ons gedaan en geeft op heldere wijze een letterlijke vertaling van de video die door prof.dr. Lohse is ingesproken. Wij zijn haar zeer erkentelijk voor deze video en uiteraard veel dank aan prof.dr. Drenth voor de hulp. We hebben de vertaling op onze website geplaatst en u kunt het ook direct op YouTube bekijken via de volgende link:
Bekijk hier de Nederlandse video

 

Het leven wordt normaler maar we zijn er nog niet. De scholen zijn weer begonnen, we mogen weer naar een restaurant, het theater en gelukkig mag men bij de meeste verpleeghuizen weer (beperkt) op bezoek. Iedereen merkt dat mensen minder rekening met elkaar houden. U moet dus goed voor uw eigen veiligheid zorgen door zorgvuldig uw handen te wassen, niet naar  buiten te gaan bij verkoudsheidsklachten en de 1,5 meter afstand aan te houden.
Check voor alle  richtlijnen: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

Neemt u bij klachten van het virus eerst contact op met uw huisarts.

Getransplanteerden en mensen op de wachtlijst voor een levertransplantatie zijn geïnformeerd door hun transplantatiecentrum: volgt u deze instructie altijd op.

De kinder MDL-artsen hebben aangegeven dat kinderen met een leverziekte ook gewoon naar school kunnen. Mocht u als ouders toch ernstige twijfels hebben, neem gerust contact op met de behandelend arts.

Zonder tegenbericht kunt u naar uw afspraken in het ziekenhuis. De ziekenhuizen hebben het gedeelte waar mensen met het COVID-virus worden behandeld, volledig afgeschermd van de gewone zorg.

Wij wensen iedereen toch een mooie zomer toe, maar blijf goed voor uzelf zorgen!
hartjes-in-de-wolken


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN