Levercysten

Een eenvoudige levercyste wordt jaarlijks bij 2-5% van de bevolking vaak bij toeval vastgesteld. Een cyste ontstaat waarschijnlijk doordat een galweg geen aansluiting maakt met de rest van het systeem, waardoor vocht zich op kan hopen. Wanneer er geen klachten zijn, is geen verdere behandeling nodig.

Een echinococcuscyste of hydatide cyste wordt veroorzaakt door een parasiet. De larven van deze parasiet bevinden zich binnen een met vocht gevulde holte in de lever. De parasiet kan worden overgedragen door contact met dieren of het eten van onvoldoende verhit vlees of ander eten waarop de parasiet aanwezig is. In Nederland zien we deze cysten meestal bij patiënten van Turkse of Marokkaanse afkomst, die in hun vaderland zijn opgegroeid en daar een infectie hebben opgelopen.

Word lid

'Een lidmaatschap helpt jou en je naasten om met je ziekte om te gaan, erover te leren en om te verwerken.'

[Sipke Jan Bousema, 2016]

Word nu lid!

Het ontstaan van een levercyste

Levercysten kunnen aangeboren zijn maar kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van levercysten:

 

Uitgezette galwegen

Een levercyste kan ook ontstaan doordat een galgang in de lever uitzet. Dit kan veroorzaakt worden door de erfelijke ziekte van Caroli. Hierbij gaan de galwegen in de lever op zwakke plekken uitzetten. Op deze plekken kunnen vervolgens cysten ontstaan. De oorzaak van de uitzetting van de galwegen kan echter ook onbekend zijn.

 

De erfelijke aandoening polycysteuze nierziekte

Bij patiënten met polycysteuze nierziekte is de lever ernstig vergroot door meer dan 20 cysten. Wanneer alleen sprake is van levercysten spreekt men van Polycystic liver disease (PCLD). Wanneer sprake is van lever- en niercysten noemen we dit Autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD).

De aandoening is erfelijk Er is 50% kans op het doorgeven van de aandoening. Meestal manifesteert de ziekte zich tussen het 40e en 60e levensjaar. De klachten ontstaan door een toename van het levervolume. Dit kan leiden tot een toegenomen buikomvang, snel een vol gevoel na de maaltijd, tot het eten van slechts kleine porties en buikpijn.

Vrouwen hebben een groter aantal levercysten en het aantal en de omvang van de cyste nemen toe met de leeftijd. De erfelijke aandoening wordt veroorzaakt door fouten in het PRKCSH- of SEC63-gen. Deze genen coderen voor de eiwitten hepatocystine en Sec63p.

 

Een Echinococcus infectie (hondenlintworm of vossenlintworm)

De eitjes van deze wormen kunnen in de ontlasting van honden en vossen zitten. Als de mens deze eitjes binnen krijgt via verontreinigd drinkwater of voedsel, komen de eitjes in de darm terecht. Hier kunnen larven uit de eitjes komen. Deze larven worden in het bloed opgenomen en komen vervolgens meestal in de lever terecht. Ze kunnen echter ook in de longen, het hart, de hersenen of de nieren terecht komen. Uit de larve ontwikkelt zich een blaasworm. Vervolgens ontstaan blaasjes met vocht om de blaasworm heen en zo ontstaat er een cyste. In Nederland komt besmetting nauwelijks voor maar in minder hygiënische landen is er wel besmettingsgevaar. Deze cysten worden ook wel hydatide cysten genoemd.

Terug naar boven

 

Klachten bij een levercyste

In de meeste gevallen veroorzaakt een cyste geen klachten. Soms is er sprake van vage pijnklachten in de rechterbovenbuik. Als de cyste erg groot is, of als u meerdere cysten heeft, kan de pijn duidelijker aanwezig zijn. In zeldzame gevallen kan een cyste gaan bloeden of scheuren. Dit geeft vaak hevige, plotselinge buikpijn. Deze kans is met name aanwezig als de cyste(n) erg groot is (zijn). Ook kunnen er klachten optreden als een grote cyste de galwegen en/of bloedvaten dichtdrukt.

Terug naar boven

 

Onderzoek voor diagnose van een levercyste

Een levercyste wordt vaak bij toeval ontdekt tijdens een echo van de bovenbuik. Een echo is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. De lever kan door middel van een echo goed in beeld gebracht worden. Soms is de arts niet zeker dat een gezwel, gevonden met de echo, een cyste is. In dat geval zal de arts een MRI-scan of CT-scan doen om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Bij een CT-scan en een MRI-scan wordt de lever in doorsneden gedetailleerd in beeld gebracht. Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstralen terwijl een MRI-scan gemaakt wordt met behulp van een sterk magnetisch veld. Bij beide onderzoeken wordt van tevoren contrastvloeistof toegediend om het beeld nog duidelijker te maken.

Terug naar boven

Behandeling van een levercyste

Als u geen last heeft van klachten is een behandeling niet nodig. Als u wel klachten heeft, zijn de volgende behandelingen mogelijk:

Punctie

Door middel van een punctie kan het vocht uit de cyste worden afgevoerd. De cyste wordt leeggezogen via een holle naald die de arts via uw buikwand inbrengt. De arts doet zo’n punctie in combinatie met een beeldvormend onderzoek. Op het beeld (bijvoorbeeld de echo) ziet de arts precies hoe hij met de naald in de cyste komt. Een nadeel van een punctie is dat de cyste vaak na verloop van tijd weer terugkomt.

 

Injectie met alcohol

Een punctie waarbij de cyste wordt leeggezogen, wordt meestal gecombineerd met het injecteren van alcohol. Nadat de cyste is leeggezogen, injecteert de arts ethanol (alcohol). Dit zorgt ervoor dat de cyste verhard. In ongeveer 70% van de gevallen is één behandeling voldoende om de cyste blijvend te verwijderen.

Evaluatie van deze behandeling bij onderzoek in het St. Radboud Nijmegen liet zien dat het levervolume met bijna 20% werd verkleind. Voor dit onderzoek waren patiënten geselecteerd met grote cysten (diameter > 8 cm). Verder bleek uit het onderzoek dat voor een goed eindresultaat vaak twee tot drie behandelingen nodig zijn.

 

Operatie

Wanneer bovenstaande behandelingen niet mogelijk of niet effectief zijn, is een operatie mogelijk. Tijdens de operatie kan de chirurg de cyste als het ware openmaken. De inhoud loopt dan in de buikholte. Deze behandeling wordt ook wel fenestratie genoemd. De chirurg kan ook de hele cyste verwijderen. Afhankelijk van het aantal cysten en de grootte van de cysten, besluit de chirurg welke methode de beste is.

De kans op complicaties met deze methode is echter 25%. Dit komt overeen met andere vergelijkbare onderzoeken. De klachtenverlichting lijkt vooral van tijdelijke aard.

 

Medicijn

Een cyste die veroorzaakt wordt door een Echinococcus infectie kan behandeld worden met een wormdodend medicijn. Deze behandeling wordt met name gebruikt in combinatie met andere behandelmethoden.

Terug naar boven

Deel dit artikel:

Leverziekten

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038

Volg ons op