Hemangioom

 

Een hemangioom is een goedaardige zwelling van snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Hemangiomen komen veel voor op de huid, maar kunnen in principe in elk bloedvat voorkomen, zo ook in de lever.

Word lid

'Een lidmaatschap helpt jou en je naasten om met je ziekte om te gaan, erover te leren en om te verwerken.'

[Sipke Jan Bousema, 2016]

Word nu lid!

 

"Wat heb je op je lever"

 

De oorzaak van een leverhemangioom

De oorzaak van het ontstaan van hemangiomen in de lever is niet bekend. In enkele gevallen lijken hemangiomen te groeien tijdens de zwangerschap of het gebruik van de pil (orale anticonceptie). Er is echter nooit een duidelijke relatie aangetoond tussen hormonen en het ontstaan of de groei van hemangiomen.

 

Een leverhemangioom is een goedaardig gezwel van bloedvaten in de lever. Het gezwel bestaat uit meerdere holten die gevuld zijn met bloed. De grootte van een hemangioom varieert van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter doorsnede.

 

Leverhemangiomen komen veel voor. De schatting is dat zo’n twee tot vier procent van de volwassen Nederlanders één of meerdere (kleine) hemangiomen in de lever heeft. Vaak worden ze bij toeval ontdekt. Kleine hemangiomen geven meestal geen klachten. Maar ook hemangiomen die groter zijn dan vier centimeter geven doorgaans geen klachten. Hemangiomen groter dat vier centimeter worden ook wel reuzenhemangiomen genoemd.

 

Een hemangioom kan zich nooit tot kanker ontwikkelen. Sommige tumoren kunnen echter lijken op een hemangioom. Daarom is het soms nodig een stukje weefsel uit te nemen (biopt) voor microscopisch onderzoek om vast te stellen dat het om een goedaardige afwijking gaat.

 

Klachten en symptomen bij leverhemangioom

De meeste hemangiomen veroorzaken geen of nauwelijks klachten. Soms is er sprake van vage buikpijn in de rechterbovenbuik die erger kan worden als de hemangioom groter wordt. Dit komt doordat het gezwel zo groot wordt dat het op omliggende organen of bloedvaten gaat drukken. Een groot hemangioom kan ook een bloeding veroorzaken.

 

Bij zeer grote hemangiomen (meer dan 10 - 15 cm) kunnen in zeldzame gevallen complicaties ontstaan, zoals stoornissen in de bloedcirculatie in het hemangioom. Hierbij kunnen koorts, nachtzweten en forse buikpijn voorkomen.

 

Diagnose leverhemangioom

Een hemangioom wordt meestal bij toeval ontdekt tijdens een echografie van de bovenbuik. Soms kan de arts met een echografie niet met zekerheid vaststellen dat het om een hemangioom gaat. In dat geval zal een MRI-scan of CT-scan worden gemaakt om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen.

 

Behandeling van leverhemangioom

In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig. Alleen bij klachten of als er kans is op complicaties, is een behandeling noodzakelijk. Kans op complicaties is vooral aanwezig bij zeer grote hemangiomen.

 

Interessante link(s)

Stichting Dutch Benign Liver Tumor Group
https://dbltg.nl/

Terug naar boven

Deel dit artikel:

Contactgegevens

Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN