Internationaal Lever Congres (ILC) 27 – 29 augustus, niet in Londen maar online

Geplaatst op 15-09-2020  -  Categorie: Algemeen

Zoals bij alle bijeenkomsten en congressen, gooide COVID-19 ook roet in het eten van het grote Internationale Levercongres dat door de EASL (European Study of the Liver, een internationale koepelorganisatie) werd georganiseerd. Het was al verplaatst naar 27 – 29 augustus jongstleden. In juli werd duidelijk dat ook dit niet ging lukken: het beste alternatief was toch online. Met een heuse EASL-studio in Genève, waar de EASL het kantoor heeft.

Normaal gesproken maak ik aan het einde van de dag altijd een verslag voor de NLV. Zoals alles nu anders is, verloopt dit nu ook op een andere manier. Inmiddels is het congres voorbij, maar ik wil toch met jullie de highlights delen.

opening

Dag 1
We zaten er klaar voor. Met mijn collega-vrienden in de whatsappgroep. Al grappend appten we: ‘waar zit je? Midden voor bij het podium. Ik haal even snel koffie. Ik zie Robert wel, naast Ingo, zie jou niet! Oh, ik zie je, kom eraan.’ Zo gaat het namelijk altijd als een sessie begint. En ondertussen groet je allerlei bekenden en mensen die je herkent van vorig jaren.

Onze collega Martine Whalmsley (PSC Support UK) sprak dit jaar in de openingssessie namens de patiënten. Martine benadrukte hoe belangrijk het is dat artsen en onderzoekers samenwerken met patiënten en patiëntenorganisaties.

Martine Whalmsley

Daarna waren er wetenschappelijke sessies, e-Posters en Poster-tours over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en de data die dit heeft opgeleverd. Ook dit jaar was er weer veel aandacht voor Non Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD  dat tot veel leverschade kan leiden. Om het stadium NASH (Non Alcoholic Steatoses Hepatitis) aan te tonen was een leverbiopt nodig. Er zijn gunstige ontwikkelingen om de diagnose zonder leverbiopt te kunnen stellen. Dat is een hele vooruitgang voor patiënten. Er zijn een aantal medicijnen in ontwikkeling voor NASH. De resultaten in de studies zijn positief, maar ook hier is er nog een lange weg te gaan. 

Er zijn interessante uitkomsten gepresenteerd over het gebruik van bezafibraat bij mensen met PBC. Uit China kwamen goede resultaten met een lange termijnstudie. Dit middel is voor Nederland nog niet goedgekeurd en wordt daarmee ook nog niet vergoed.

Ook waren er interessante sessies over leverziekten waar overmatig alcoholgebruik de oorzaak is. Alcohol is een stigma voor veel leverpatiënten. Maar wat als alcohol wel het basisprobleem is? Ook die mensen hebben recht op zorg. Mijn uitgangspunt en gelukkig ook van velen met mij is dat niemand kiest om alcoholist te worden. In 2021 gaan we hier beslist aandacht aan besteden.

 

Morgen vertel ik over dag 2.

José Willemse, directeur NLV


 


 


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN