Gratis beschermingsmiddelen voor levergetransplanteerden in thuisisolatie

Geplaatst op 18-01-2022  -  Categorie: Algemeen

Sinds afgelopen zomer kunnen mensen met een verminderde immuunrespons na een levertransplantatie maandelijks mondkapjes en zelftesten krijgen van de overheid.

Met de gratis beschermingsmiddelen hoeven mensen die zijn getransplanteerd, en een verminderde immuunrespons hebben , niet volledig in isolatie te gaan om zichzelf te beschermen. Als zij zichzelf met mondkapjes en zelftesten kunnen beschermen en testen, kunnen zij toch meedoen aan de samenleving. Zo kunnen zij bijvoorbeeld toch bezoek ontvangen (en hen een zelftest aanbieden), of gewoon naar hun medische afspraken gaan.
Deze regeling uit 2021 is ook in 2022 van kracht. Dat betekent dat getransplanteerden nog steeds maandelijks een pakket met mondkapjes en zelftesten kunnen bestellen bij de apotheek. Zij kunnen per maand 25 zelftesten en/of 100 medische mondneusmaskers krijgen.


Meer informatie over wie in aanmerking komt voor gratis beschermingsmiddelen
Een uitgebreid overzicht van de patiëntengroepen staat op de website van het RIVM. https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/immuungecompromitteerden
Ga naar het antwoord op de 5e vraag ‘Om welke mensen gaat het precies?’

 

Hoe werkt het?

• Print de webpagina Mensen met afweerstoornis (immuungecompromitteerden) | RIVM met de lijst in antwoord op 5de vraag uit en neem deze mee naar de apotheek.
• De apotheker zal checken of je inderdaad in aanmerking komt en je verder helpen.
• Meer informatie voor de apotheker staat op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/07/29/instructie-uitgifte-pbm-pakketten-voor-mantelzorgers-en-pgb-gefinancierde-zorgverleners-en-uitgifte-zelftesten-voor-clienten-in-thuisisolatie
• Vraag of ze de pakketten willen bestellen.


Opmerking: de toekenning ligt bij de apotheker en niet bij de arts of het transplantatieteam!
Deze regeling is, als het gaat om leveraandoeningen, uitsluitend voor getransplanteerden van kracht.


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038

ANBI: 820220619

Volg ons op

Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is lid van: