Dag 3, Internationaal Lever Congres (ILC)

Geplaatst op 17-09-2020  -  Categorie: Algemeen

José Willemse doet verslag van het online Internationaal Lever Congres

Dag 3

Dag van de verpleegkundigen
Naast allerlei presentaties was dit de dag van de verpleegkundigen. Zij vierden het jaar van de verpleegkunde. 200 jaar geleden werd Florence Nightingale geboren: het boegbeeld van de zorg.

Er was ook aandacht voor de rol die verpleegkundigen hebben. Verpleegkundigen hebben verschillende posities in verschillende landen. Zo heeft de verpleegkundige in Groot-Brittannië een hele belangrijke rol. Je komt daar niet bij de dokter voordat je bij de verpleegkundige bent geweest. In Nederland is dat heel anders. Daar heeft de verpleegkundige veelal een aanvullende rol voor een specifieke groep patiënten. Maar dat ze belangrijk zijn in de zorg, dat is onomstotelijk het geval. Ook bij de verpleegkundigen was er veel aandacht voor de leververvetting en de rol die zij (kunnen) spelen in de verandering van leefstijl.

Uiteraard was er veel aandacht voor COVID-19 en hoe dit het dagelijkse leven heeft veranderd, zoals de onderzoeken die direct zijn opgezet om te weten of dit effect had op mensen met een leverziekte; zou de lever erdoor verslechteren, was er een hoger risico op het ernstig ziek worden bij een besmetting etc. Inmiddels weten we dat met name de patiënten met een ernstige cirrose nauwgezet in de gaten moeten worden gehouden. Zij hebben een hoger risico op een verslechtering van hun conditie. Ook hier was de boodschap duidelijk: iedereen, met of zonder leverziekte, heeft een hoog risico op het virus. Er wordt dagelijks bijgeleerd. Nog veel onderzoeken en registraties lopen door.

ILC 2021 Amsterdam
Het was dit jaar vooral anders, maar er is weer veel gedeeld, veel getwitterd en ‘gewhatsappt’. Toch hopen we dat in 2021 weer een ‘gewoon’ congres staat gepland en wel in Amsterdam. Voor mij is dit een thuiswedstrijd. Dat heeft zeker ook zijn charme.

José Willemse


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN