Boek over ruim 50 jaar transplantatiegeneeskunde in UMCG:Van leren overleven naar leren over leven

Geplaatst op 26-11-2020  -  Categorie: Algemeen

Op woensdag 25 november verscheen een boek over ruim 50 jaar transplantatiegeneeskunde in het UMCG. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Het boek schetst de enorme ontwikkeling die het nog jonge vakgebied transplantatiegeneeskunde in die tijd heeft doorgemaakt. Was het vroeger bepaald geen vanzelfsprekendheid dat een patiënt een zware transplantatieoperatie zou overleven, nu ligt veel meer de focus op een zo lang, gezond en actief mogelijk leven na een transplantatie.

De eerste transplantatie in het UMCG is in 1968 gedaan, het ging toen om een niertransplantatie. Inmiddels hebben in het UMCG ruim 8.500 patiënten via een transplantatieoperatie een tweede leven gekregen. Het gaat hierbij om uiteenlopende transplantaties, want als enige centrum in Nederland heeft het UMCG vergunning om alle transplantaties uit te voeren. Diverse patiënten hebben aan het boek meegewerkt door hun levensverhalen te delen.

In het boek staan de ontwikkelingen van het vakgebied beschreven en ook veel vergelijkingen tussen vroeger en nu. Bizarre pioniersverhalen vanuit de begintijd en de worstelingen die er waren om transplantaties in het UMCG mogelijk te maken. Ook de jongste ontwikkelingen op gebied van transplantatiegeneeskunde en orgaandonatie staan geschetst. Veel nieuwe transplantatietechnieken en -toepassingen zijn in het UMCG ontwikkeld. Meest in het oog springende recente ontwikkeling is de perfusiemachine, waarbij de kwaliteit van donororganen verbeterd kan worden door ze enige tijd ‘op de pomp’ te leggen. Dit leidt tot minder complicaties bij de ontvangers en zorgt er ook voor dat er meer transplantaties uitgevoerd kunnen worden.

Tijdens een digitale bijeenkomst op woensdag 25 november overhandigde UMCG-bestuursvoorzitter Ate van der Zee het eerste exemplaar van het boek aan Pia Dijkstra. Het boek is vanaf donderdag 26 november verkrijgbaar via de website van uitgeverij De Tijdstroom.

 

 


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN