Zorgen over vermijdbare sterfte chronische virale hepatitis

Geplaatst op 11-10-2016  -  Categorie: Hepatitis  -  Auteur: Joyce de Bruin  -  Bron: Erasmus MC, Nederlandse Leverpatinten Vereniging

Ondanks goede therapie overlijden jaarlijks 500 mensen aan gevolgen hepatitis

De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en het Erasmus MC zijn bezorgd over het grote aantal sterfgevallen als gevolg van chronische virale hepatitis. In Nederland sterven jaarlijks circa 500 mensen aan de gevolgen van chronische leverziekten die rechtstreeks het gevolg zijn van een hepatitis B of –C infectie. Het is voor het eerst dat er een schatting is gemaakt van de werkelijke sterfte. Onderzoekers Robine Hofman en Wilma Nusselder van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ) van het Erasmus MC publiceren de nieuwe cijfers vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat er veertig tot vijftig doden per jaar vallen door chronische hepatitis B of C. Het werkelijke aantal is echter veel groter: de 500 sterfgevallen zijn te wijten aan het feit dat chronische virale hepatitis kan leiden tot levercirrose en/of leverkanker. De onderzoeksters van MGZ hebben het cijfer berekend aan de hand van sterftecijfers van het CBS uit de categorieën infectieziekten, chronische leverziekten en leverkanker over de periode 2002 tot 2015. ,,Er is in Nederland geen andere infectieziekte bekend waaraan zoveel mensen jaar in jaar uit overlijden, behalve mogelijk aan influenza,’’ stelt Robine Hofman.

De sterfte is grotendeels vermijdbaar aangezien er uitstekende behandelmogelijkheden zijn voor zowel hepatitis B als C. Nieuwe antivirale geneesmiddelen kunnen het hepatitis C-virus bij meer dan 90 procent van de chronisch geïnfecteerde patiënten binnen twaalf weken helemaal doen verdwijnen. Vrijwel zonder bijwerkingen. Hoewel de geneesmiddelen sinds 2014 worden vergoed, is de sterfte aan hepatitis C in 2015 niet gedaald ten opzichte van 2013.

Tegen hepatitis B bestaan zelfs al sinds 2007 antivirale geneesmiddelen die het virus geheel onderdrukken. Ze stoppen de verergering van de ziekte en doen al ontstane schade aan de lever verdwijnen. Zelfs als deze therapie in een vergevorderd stadium wordt toegepast, als de lever al ernstig is beschadigd, overleeft meer dan 50 procent van de patiënten die leverschade.

Drs. José Willemse, directeur van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, vindt de cijfers schokkend. ,,In 1996, het jaar waarin een effectieve therapie tegen hiv beschikbaar kwam, stierven in Nederland 327 mensen aan aids. Reeds een jaar later overleden 40 procent minder hiv-patiënten. Ook ter vergelijking: de provincie Brabant heeft onlangs het ministerie van VWS opgeroepen om risicogroepen die mogelijk Q-koorts onder de leden hebben, op te sporen en te behandelen. Aan Q-koorts zijn tot op heden 74 mensen overleden.’’

De onderzoekers pleiten ervoor dat het Nationaal Hepatitis Plan, dat naast opsporing van de tienduizenden nog niet geïdentificeerde virusdragers vooral aandacht vraagt voor verbetering van de organisatie en effectiviteit van de curatieve zorg voor patiënten met cirrose, zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Dit Nationaal Hepatitis Plan is een pennenvrucht van een initiatiefgroep van hepatitisexperts en opereert onder begeleiding van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Het Plan wordt op 1 november op de Nationale Hepatitis Dag in Amsterdam gepresenteerd.


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038

ANBI: 820220619

Volg ons op

Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is lid van: