Het zal u niet zijn ontgaan dat het aantal gevallen van besmetting drastisch toeneemt. Ook omdat er vragen van leden zijn over het vaccin, hebben wij weer een Extra Nieuwsbrief opgesteld.
De overheid heeft de maatregelen aangescherpt. Voor de maatregelen verwijzen wij naar:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19
Er zijn al veel vragen van leden over een eventueel vaccin en de vraag of het verstandig is dit te nemen. Er is hierover overleg geweest met de Medisch Adviesraad van de NLV.
1. Is het verstandig mij straks te laten vaccineren: nog geen advies mogelijk
Zij geven aan dat het vaccin nog niet beschikbaar is en er ook nog geen advies gegeven kan worden. De verwachting is dat er, voor het type vaccin dat Nederland wil aanschaffen, geen contra-indicaties zijn. Echter, het definitieve advies kan pas worden gegeven als het vaccin beschikbaar is.
2. Kinderen en vaccinaties
Het bovenstaande is ook van toepassing op kinderen. Definitief advies kan pas worden gegeven als het vaccin beschikbaar is en men weet of kinderen al dan niet gevaccineerd moeten worden.
3. Wie eerst
Ook dat is nog een vraag. Mocht er een goedgekeurd vaccin zijn, dan is dit niet (meteen) voor iedereen beschikbaar. Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd naar mogelijke prioritering in Nederland.
De Patiëntenfederatie heeft bij de overheid het dringende verzoek gedaan om de meest kwetsbare chronische patiënten voorrang te geven op het vaccin. De NLV heeft dit medeondertekend om reden van solidariteit.
4. Wanneer zijn de eerste vaccins beschikbaar (bron: RIVM)
Er wordt in diverse landen hard gewerkt aan een vaccin. Het lijkt al dichtbij, maar het vaccin is niet voor begin 2021 te verwachten. Het vaccin moet eerst worden goedgekeurd door de FDA in Amerika en EMA in Europa.
5. Vaccin ontwikkelen, een langdurig proces
Er zijn meer dan 100 vaccins in ontwikkeling tegen SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2. Een klein aantal daarvan is zover ontwikkeld dat de vaccins getest kunnen worden bij mensen (klinisch onderzoek). Dit klinisch onderzoek is onderverdeeld in drie fasen. De fasen moeten allemaal goed afgerond worden, maar kunnen wel op hetzelfde moment plaatsvinden. Vooral als er snel een vaccin nodig is, zoals bij het nieuwe coronavirus.
6. Hoe werken vaccins
Voor de volledige tekst: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
In het algemeen zijn er 5 verschillende soorten vaccins. Elke soort werk op een andere manier.
a. Levend verzwakte vaccins
Sommige vaccins tegen andere infectieziekten zijn gebaseerd op verzwakte versies van een virus. Dat noemen we levend verzwakte vaccins. Als mensen dan via vaccinatie in contact komen met deze verzwakte virussen, kan het virus zich slecht in de mens vermenigvuldigen. Dat zorgt ervoor dat ons afweersysteem genoeg tijd krijgt om te leren vechten tegen dit verzwakte virus. Zo worden we immuun, zonder dat we ziek worden. Lees verder: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
b. Geïnactiveerde vaccins
In geïnactiveerde vaccins zitten gedode virussen of bacteriën, of stukjes ervan. Als ons afweersysteem deze dode virussen of bacteriën of de stukjes ervan ziet, kan het de stukjes leren herkennen. Hierna zijn we beschermd. Lees verder: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
c. Subeenheidvaccins
Een vaccin dat alleen heel specifieke stukjes van een virus of bacterie bevat, noemen we een subeenheidvaccin. Als het afweersysteem zo’n subeenheid kan herkennen, wordt het ook wel een antigeen genoemd. Voor bescherming tegen COVID-19 wordt er veel onderzoek gedaan naar subeenheidvaccins. Als we in de toekomst besmet worden door de levende versie van het virus of de bacterie, dan herkent ons afweersysteem het virus meteen en worden we niet ziek. Lees verder: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
d. DNA deoxyribonucleic acid - en RNA ribonucleic acid -vaccins
DNA- en RNA-vaccins voegen een nieuw stuk DNA of RNA toe aan bepaalde afweercellen in ons lichaam. Vaak zijn dat een speciaal soort afweercellen, die een virus of bacterie opnemen en afbreken. Lees verder: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
e. Vectorvaccins
Onderzoekers kunnen bestaande virussen aanpassen zodat ze als vaccin werken. Dan zijn het geen virussen meer, maar vectoren. De virussen zijn zo aangepast dat ze zich maar weinig als virus gedragen. Het verschil met de echte virussen is dat vectorvirussen iemand niet meer ziek kunnen maken; (vaak) zichzelf niet kunnen vermeerderen, en behalve RNA of DNA van zichzelf ook een stuk RNA of DNA van een ander virus bij zich hebben. Lees verder: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
7. NLV kantoor blijft bereikbaar
De medewerkers gaan weer volledig thuiswerken. De telefoon staat zoveel mogelijk doorgeschakeld. Mocht u toch het antwoordapparaat treffen: spreek uw naam, telefoonnummer en kort de vraag in. Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.
U kunt ons ook altijd een e-mail sturen: iofn.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
Tot slot
Er is, evenals een paar maanden geleden, geen reden om aan te nemen dat volwassenen en kinderen met een leverziekte een hoger risico op besmetting lopen dan ieder ander. Iedereen loopt gevaar op besmetting. Neem daarom altijd alle coronaregels van de overheid in acht. Mocht u coronaklachten hebben, laat u testen in de daarvoor bestemde teststraten. Neem bij koorts contact op met de huisarts.
Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zullen wij deze vermelden in de reguliere nieuwsbrief. Wanneer er aanleidingen zijn voor een extra nieuwsbrief, dan zullen wij deze uiteraard laten verschijnen.
Wij wensen iedereen weer veel sterkte met alle regels!
We denken aan jullie!
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472
De NLV is verbonden aan:
De NLV is lid van:
ESPGHAN