Terugkeer van hepatitis D

Geplaatst op 06-09-2016  -  Categorie: Hepatitis  -  Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is een medisch tijdschrift dat de meeste artsen en onderzoekers in Nederland lezen. Recent verscheen in dit vooraanstaande blad een artikel over de terugkeer van het hepatitis D (delta)-virus.

Het hepatitis D (delta)-virus werd in 1977 ontdekt door dr. Rizetto. Hij ontdekte dat hepatitis D alleen voorkomt bij mensen die ook hepatitis B hebben. Wereldwijd hebben naar schatting zo’n 350 miljoen mensen hepatitis B. Daarvan hebben ongeveer 15-20 miljoen mensen ook hepatitis D.

Het hepatitis D-virus kan worden overgedragen via onbeschermd seksueel contact, bij de bevalling en bij bloed-bloedcontact (zoals bij drugsgebruikers). Er is slechts een klein beetje bloed nodig om het virus over te dragen. Of iemand hepatitis D heeft, kan worden vastgesteld met bloedonderzoek. Soms is extra onderzoek als een fibroscan of leverbiopsie nodig om te bepalen in welke mate de lever is aangetast.

Patiënten met hepatitis D en actieve leverziekte (bijvoorbeeld levercirrose) moeten behandeld worden. Wanneer iemand geen klachten en geen hepatitis (leverontsteking) heeft, is regelmatige controle voldoende en is behandeling meestal niet nodig.

Het volledig (aangepaste) artikel verschijnt in de volgende NLVisie, bewerkt door Nicky Dekker.

 


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038

ANBI: 820220619

Volg ons op

Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is lid van: