Nederland als eerste land ter wereld in 2025 vrij van hepatitis C

Geplaatst op 07-11-2016  -  Categorie: Hepatitis  -  Auteur: Zoey Tsopela

Door een actieve inzet en een gezamenlijk aanpak kan Nederland in 2025 als eerste land ter wereld volledig vrij zijn van hepatitis C. Dat is de conclusie van de derde Nationale Hepatitis Dag die op 1 november is gehouden in Amsterdam.

De Nationale Hepatitis Dag is het jaarlijkse congres van alle stakeholders binnen het veld van virale hepatitis, zoals medici, wetenschappers, patiëntenorganisaties en farmaceutische bedrijven.

Voor het uitbannen van hepatitis zijn drie dingen onmisbaar: een goede behandeling van reeds bekende patiënten, het opsporen van de mensen die besmet zijn met het virus, maar dat zelf nog niet weten en als derde het voorkomen van verdere besmettingen.

De afgelopen jaren is er een enorme vooruitgang geboekt in de behandeling van patiënten met het hepatitis C virus. Bij de nieuwe therapieën kan zelfs vrijwel iedereen volledig genezen. Sinds de nieuwe middelen twee jaar geleden beschikbaar zijn gekomen voor patiënten met het hepatitis c virus, zijn er al zo’n 3.000 mensen genezen.

Tijdens de Nationale Hepatitis Dag presenteerde prof. Roel Coutinho namens de Gezondheidsraad het advies aan de minister van volksgezondheid en aan Marianne Donker, Directeur Publieke Gezondheid van het ministerie van VWS om risicogroepen actief in kaart te brengen en te screenen op het virus. Daardoor kunnen mensen die geïnfecteerd zijn, geïdentificeerd worden en de juiste behandeling worden aangeboden.

Vervolgens presenteerde het RIVM een plan van aanpak voor een betere preventie, het Nationale Hepatitisplan. Met de uitwerking van deze adviezen beschikt het veld over de drie benodigde pijlers om hepatitis C te bestrijden: identificeren, behandelen en voorkomen. Daarmee is de ambitie om hepatitis C in Nederland uit te bannen in 2025, een realistische doelstelling geworden. In de eindconclusie spraken de congresdeelnemers dan ook de hoop uit dat minister Schippers beide adviezen snel en volledig overneemt.


Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038

ANBI: 820220619

Volg ons op

Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is lid van: