Dag 2: José Willemse doet verslag van het online Internationale Lever Congres (ILC)
Hepatitis B
Vandaag was er veel aandacht voor de behandeling van hepatitis B en D. Iedereen wil niets liever dan dat ook hepatitis B, net als hepatitis C, genezen kan worden. Er wordt vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet.
Eliminatie hepatitis C: gaan we 2030 halen?
In Nederland zijn we zeer hoopvol. Internationaal staat de vlag er iets anders voor en wordt het spannend. Maar het is fantastisch te merken dat, ondanks de extra aandacht voor COVID-19, de strijd onverminderd doorgaat.
Leverkanker
Veel is gesproken over de ontwikkeling van medicijnen voor leverkanker en behandeling bij mensen met gedecompenseerde cirrose. De ontwikkelingen zijn gunstig, maar bevinden zich nog in onderzoeksfasen. In het kader van leverkanker was er ook veel aandacht voor de ontwikkelingen van immunotherapie. Immunotherapie is bij andere vormen van kanker al succesvol, bij een vergevorderd stadium van HCC (vorm van leverkanker) is het nog in een ontwikkelfase, maar de resultaten zijn veelbelovend om het overlevingstermijn te verlengen. Maar ook tal van andere medicijnen zijn in ontwikkeling.
Vergevorderde (gedecompenseerde) Levercirrose
Er is veel onderzoek gaande over de behandeling hiervan. Er is discussie over de effectiviteit van preventieve behandeling met antibiotica. Het zou een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van bacteriële infecties. Maar ook dit heeft weer een negatief gevolg op andere zaken. Meer onderzoek is zeker nog nodig. Eén ding is heel duidelijk: het is geen ‘one size fits all’. Bij elke patiënt zal onderzocht moeten worden wat de beste opties zijn. Na de interessante discussie was er een stemming: met het overweldigende resultaat voor de keuze om toch profylactisch voor de behandeling met antibiotica te kiezen. Maar ook hier was een variatie in de stemming: 96% van de artsen zou het alleen onder speciale criteria geven, 4% zou het nooit gebruiken en 6 % zou het bij het merendeel van de patiënten geven.
Leefstijlfactoren
In het kader van de Alcoholische (AFLD)en Niet Alcoholische leververvetting (NAFLD) was er wederom veel aandacht voor leefstijlfactoren. Veel onderzoek wees uit dat bewegen en een mediterraan eetpatroon zeer gunstige effecten hebben. De alcoholische leververvetting en daaruit voortvloeiende leverziekten hebben uiteraard baat bij het stoppen met het drinken van alcohol. Vanuit de leverwereld is er meer en meer een bijdrage aan het publieke en politieke debat over toename van alcoholgebruik onder met name jongeren.
Voor mensen met welke leverziekte dan ook, is een gezonde leefstijl van belang. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de lever in een zo optimaal mogelijke conditie is.
Morgen vertel ik over dag 3.
José Willemse
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472
De NLV is verbonden aan:
De NLV is lid van:
ESPGHAN