Levertransplantatie: Hoe doe je dat, als patiënt?

Afscheid nemen van de oude lever

Als in een stroomversnelling schoten we door de uren en om 23.00 uur lag ik op de operatietafel. Ik had met enige moeite afscheid genomen van mijn lever. Bijna 40 jaar hebben wij samen, mijn lever en ik, het hepatitis B virus en later de tumoren bestreden. We hebben samen veel moeten verdragen, ook de ontstekingen met de vermoeidheid, de puncties en de behandelingen. Door de virusremmers kwamen de ontstekingen tot rust maar verschenen uiteindelijk de tumoren. En nu moest ik mijn trouwe lever laten gaan. Ik bedankte hem. Ja, hem, want de lever van de donor bleek een haar. We zijn zo dankbaar dat de vrouw haar orgaan zo bestemd heeft.

 

Het welkom heten van de nieuwe lever

Met een pastoraal werker hebben we op de veronderstelde dag van de uitvaart van de donor een kleine “rite de passage” gedaan. Een intiem kort ritueel ontstond met zijn drieën in het stiltecentrum. We lazen een korte tekst, baden voor de donor en haar familie en voor mij, en voor eventuele andere ontvangers van organen. We staken een kaarsje aan en mijn vrouw en ik zongen wat uit de Byzantijnse liturgie. We dankten de donor, vroegen om zegen en rust voor haar. We waren diep ontroerd en dankbaar. Wat een wonder de lever van een ander in leven te mogen houden en dat die nu mij weer leven geeft. We realiseren ons dat een donatie ook voor de nabestaanden van de donor heel troostrijk kan zijn.

 

Medicijnen moeten mijn afweer afzwakken tegen afstoting

Ik vertel mijn afweersysteem dat de lever nu bij ons hoort; graag zo goed mogelijke afweren tegen infecties en reacties, maar met ontzag voor de nieuwe lever. Die is nu eigen geworden.

Jaap

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN