veronique

Véronique, juni 2019

Dankbaar

Twee maanden geleden zette mijn lieve John zijn handtekening op de wachtlijst voor een levertransplantatie. Het heeft ons ruimte gegeven en mij rust in mijn hoofd en lijf. Maar daar had ik wel even tijd voor nodig.

 

Eind april zijn we met ons gezin op vakantie gegaan naar Griekenland. Daar merkte ik hoe moe ik was. Op de eerste ochtend sprong ik mijn bed uit om zo snel mogelijk de zon op te zoeken. Ik lag lekker op mijn zonnebedje te relaxen en wat door mijn telefoon te scrollen toen mijn oog op een krantenartikel viel met de titel “Te weinig hart voor de nabestaanden”. Het beschrijft het proces waar de familie van Mette Groothuizen doorheen gaat. Mette, een meisje van 19, overleed vorig jaar en was net als haar familie en vriend groot voorstander van de nieuwe wet op de orgaandonatie. Na het plotselinge overlijden van Mette gaf haar familie dus toestemming voor het doneren van haar organen, maar ze kwamen van een koude kermis thuis. Het donatieproces bleek onduidelijk te zijn, duurt lang en loopt steeds anders dan verteld. Alles lijkt te draaien om de organen van Mette, en er was weinig ruimte voor het verdriet van de familie. Na enkele weken kreeg de familie een brief waarin stond dat 3 mensen geholpen waren met de organen van Mette. “Wat het niet beter maakte”, zo zegt de familie in de krant, “en wat steeds meer ging knagen, was dat niemand van de ontvangers de moeite nam om een bedankbriefje te schrijven”. Ik ging daar stuk op mijn bedje in Kreta. De tranen rolden over mijn wangen. Ik werd zo verdrietig van dit verhaal: om de dood van de jonge Mette, om de familie die zich niet gesteund voelen en omdat er niemand dankbaarheid toonde voor de ontvangst van Mette’s gezonde organen.

 

Lieve Mette, lieve familie en vriend van Mette, mag ik jullie dan enorm bedanken voor de levens die jullie dochter heeft gered? Het geluk van mijn gezin hangt van een donor af. Ik vind het vreselijk dat jullie geen dankbaarheid voelen. Ook al wachten wij nog af, ik voel ik nu al een intense dankbaarheid voor de persoon waar John straks een lever van gaat ontvangen. Aan alle donors van Nederland: BEDANKT! En een diepe, diepe buiging voor Mette en haar familie.

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN