Samen beslissen

Het zal niemand zijn ontgaan. Al een tijdje geleden is de campagne “Samen Beslissen” gestart. Veel patiënten hebben het gevoel geen invloed te hebben op de keuze van een behandeling en velen van ons zullen dit herkennen. Dus dankzij Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten, die deze campagne hebben bedacht, zie ik de heer Chabot het laatste jaar vaker dan ik hem de afgelopen 23 jaar voorafgaande aan dit project heb gezien.

Er is niet alleen onderzoek gedaan naar de communicatie tussen arts en patiënt. In NRC Handelsblad verscheen eind september ook een artikel waarin een psychiater van het Hersencentrum van UMC Utrecht aan het woord komt. De titel van het artikel luidde “Lichaam en Geest zijn vaak samen ziek”, ofwel (chronische) zieke patiënten hebben met grote regelmaat ook psychische klachten. Dit artikel is, net als de campagne van “Samen Beslissen”, zeer welkom. Het is nodig om ook in kranten die niet alleen door patiënten worden gelezen, aandacht te besteden aan dergelijke zaken. Misschien wekt dat uiteindelijk ook nog net wat meer begrip op bij de gezonde mensen in de samenleving (of ze krijgen het beeld dat lichamelijk zieke mensen ook een beetje gek zijn).

De afgelopen tijd heb ik (wederom) lekker met mijzelf in de knoop gezeten. Graag willen werken, sporten, dagjes uitgaan, maar het niet kunnen. Het artikel over de 'lichamelijk zieke patiënt met mentale uitdagingen' leek voor mij meer op een soort autobiografie. Slaapproblemen, paniekaanvallen, hyperventileren en huilen als een zwangere vrouw om de vreemdste dingen. Het is voor mij dan ook heel belangrijk dat ik serieus word genomen door artsen. Ik ga nooit onvoorbereid naar een afspraak en lees obsessief veel onderzoeken. Zo probeer ik te voorkomen dat ik word overrompeld tijdens een afspraak. Daarnaast wil ik zelf ook wat kunnen inbrengen in een gesprek met een arts als het, bijvoorbeeld, gaat om diagnostiek of behandeling. Ik ben dan ook een enorm voorstander van “Samen Beslissen”.

Zo was ik laatst op de SEH vanwege leverpijn na een stomptrauma die ik een dag eerder had opgelopen. Goed voorbereid als altijd ging ik het gesprek in met de delegatie artsen die zich om mijn bed had verzameld. Maar dit gesprek liep heel anders dan ik gewend ben. Ik was het niet eens met de arts over het verdere verloop en ging heel serieus het gesprek aan, maar tevergeefs. Ik denk dat de arts in kwestie een lezer was van NRC Handelsblad die het beeld had dat lichamelijk zieke mensen ook een beetje gek zijn....

Rowna profiel

Rowna

9 oktober 2017

Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038

ANBI: 820220619

Volg ons op

Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is lid van: