De lever

De lever is zonder enige twijfel een zeer belangrijk orgaan in het lichaam dat vele functies vervult. Er zijn verschillende redenen waarom de lever ziek kan worden. Dit kan op elke leeftijd voorkomen. Sommige aandoeningen zijn te genezen of onder controle te houden met medicijnen. Als dit niet mogelijk is, is in het laatste stadium een levertransplantatie vaak de laatste mogelijkheid.

Bouw & functie van de lever


De lever is, op de huid na, het grootste en zwaarste orgaan van het lichaam. Hij weegt ongeveer 1500 gram. De lever ligt aan de
rechterkant van het lichaam in de buikholte en wordt voor het grootste deel beschermd door de laagste ribben. De galblaas ligt tegen de lever aan. Er stroomt anderhalve liter bloed per minuut door de lever. Bijzonder aan de lever is, dat zij over een groot herstellend vermogen beschikt.

Terug naar boven

Belangrijkste functies van de lever

  • De lever zorgt ervoor dat 24 uur per dag suiker beschikbaar is.
  • De lever speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en omzetting van eiwitten, vitamines en stoffen die de stolling van het bloed mogelijk maken.
  • De lever zorgt voor de opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen.
  • De vorming van gal, een vloeistof die ervoor zorgt dat vetoplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat vetten en vetoplosbare vitamines uit de voeding worden gehaald.
  • De lever zorgt voor het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen, zoals onder andere geneesmiddelen en alcohol. Eén van de stoffen is bilirubine, wat ontstaat door de afbraak van rode bloedcellen. Wanneer de lever niet goed functioneert, hoopt bilirubine zich op in de huid en slijmvliezen. Deze kleuren geel en de patiënt heeft geelzucht.

Terug naar boven

 

Oorzaken van leverziekten

Zo'n 250.000 mensen in Nederland hebben te maken met een acute of chronische aandoening van de lever of galwegen. Dit kan veroorzaakt worden door:

  • een virale infectie,
  • een auto-immuunaandoening,
  • leefstijl,
  • erfelijke belasting,
  • of bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan alcohol of geneesmiddelen.

Terug naar boven

 

Jong en oud, acuut of sluipend

Leverziekte treft jong en oud. Bij kinderen gaat het vaak om aangeboren aandoeningen. Leverziekte kan zich op acute wijze openbaren, maar het is ook vaak een sluipend proces dat zich pas op middelbare leeftijd openbaart. Levercirrose komt bij veel aandoeningen in een latere fase van het ziektebeeld voor.

Terug naar boven

 

Behandeling van leverziekten

Niet voor alle leveraandoeningen is adequate medicatie voorhanden. Transplantatie kan een laatste behandelmogelijkheid zijn.

Terug naar boven

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 820220619

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN