Hepatitis

Wat is hepatitis?

Hepatitis betekent leverontsteking door infectie met één van de vijf virussen. Virale hepatitis kan acuut of chronisch zijn. Bij de acute vorm begint de ontsteking plotseling en duurt slechts enkele weken. Chronische hepatitis kan uiteindelijk leiden tot leverbeschadiging. Hier gaan we nader in op chronische hepatitis.

Er zijn vijf vormen van virale hepatitis. Deze worden aangeduid met een letter: A, B, C, D, E.

Een virale hepatitis is besmettelijk. Symptomen van hepatitis zijn afhankelijk van welke vorm je hebt. Moeheid, koorts, grieperig gevoel, geen eetlust en donker gekleurde urine komen vaak voor. De lever kan vergroot raken en je kunt geelzucht (een geel uiterlijk van de huid) krijgen. Met name hepatitis B en C leiden tot een chronische vorm van hepatitis.