Zomertijd

Zomertijd, wintertijd

Mijn horloge staat alweer even op zomertijd. Ik ben altijd verbaasd als ik hoor hoeveel last mensen hebben van de omschakeling van wintertijd naar zomertijd, of omgekeerd. Niet uit bed kunnen komen, overdag vermoeid, ’s avonds op de bank vallen de ogen dicht. Een volledig ontregeld systeem door het verzetten van de klok, waarbij vermoeidheid een grote rol speelt. En daar dan dagen of zelfs weken last van hebben. Vooropgesteld dat me dat heel vervelend lijkt, kan ik me er niets bij voorstellen.

Ik heb eigenlijk nooit last van die overgang van de ‘ene tijd’ naar de ‘andere tijd’. Niet om zielig te doen, maar ik ben eigenlijk altijd moe. Ik ben moe als ik ’s ochtends mijn ogen open doe, als ik onder de douche sta of als ik op de fiets naar mijn werk zit. Ik zou op ieder moment van de dag mijn hoofd op tafel kunnen leggen en in slaap vallen.

Ik voel niet of het zeven of acht uur is, of het tijd is om te gaan slapen of om nog een filmpje te kijken. Ik kan om 23.00u naar bed gaan, maar net zo goed om 20.00u: slapen doe ik toch wel. Ik word ’s ochtends niet uit mezelf wakker omdat het mijn ‘ritme’ is en ik het zo gewend ben. Het afgaan van mijn wekker is essentieel om op tijd op mijn werk te zijn.

Ik voel me in feite elke dag, elk uur vermoeid. En nogmaals: dat zeg ik niet om zielig te doen of om medelijden te krijgen. Ik ben niet anders gewend. Het is nou eenmaal zo en ik leef mijn leven ermee. Ik doe wat ik kan en ik pak mijn rust waar nodig. Dit alles is voor heel veel leverpatiënten de normaalste zaak van de wereld.

Ellen Baer

Ellen

11 april 2017

Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038

Volg ons op